Kjøkkenprat

Kjøkkenpraten ble opprettet basert på kjennskap til selvhjelpsgrupper, og som en møteplass for brukeres erfaringskunnskap. Navnet Kjøkkenpraten ble gitt ut fra erfaringer fra institusjonspsykiatrien der pasienter var sammen med kjøkkenpersonalet til en kopp kaffe, eller de fikk tatt ut frustrasjon ved å kna brøddeig. Etter sykehusoppholdet var det noen av pasientene som hevdet at kjøkkenpraten var det som reddet dem.

Vi har alle en psykisk helse, og målgruppen for Kjøkkenprat er å komme sammen og utveksle erfaring, ideer og følelser som kan hjelpe andre. Kjøkkenpraten foregår som en samling rundt et stort bord. Den er åpen for alle, unge, eldre og ulike kjønn. En Kjøkkenprat ledes av to personer. Hovedleder har kurs og erfaring med å lede grupper. Med-leder kan være en som er i opplæring for å lede. Kjøkkenpraten har også vært en møteplass for integrering av erfaringskunnskap og fagkunnskap. Er man på Kjøkkenprat, som leder eller deltaker, snakker man om egne tanker, følelser og erfaringer.

Praten foregår i runder slik at alle tilstedeværende gis anledning til å snakke. Metaforen "Været inni deg" benyttes til å beskrive hvordan man har det i dag. Det er ingen plikt til å dele personlige ting. Det åpnes for forslag fra deltakerne til tema som ønskes reflektert over. Kommer ingen med det, kan leder komme med et forslag. I kjøkkenpraten inngår servering av et enkelt måltid mat. Kjøkkenpraten varer 2 timer.

For mer info om kjøkkenpraten og for å se forskning som er utført om dette:

https://erfaringskompetanse.no/nyheter/forskeren-forklarer-prat-pa-kjokkenet-gir-bedre-recovery/

https://napha.no/content/21443/ut-av-sosial-angst-med-kjokkenprat<br>

https://napha.no/content/21444/kjokkenprat-for-innvandrere-en-suksess

https://napha.no/multimedia/7382/Kjokkenpraten-rapport